Întreținere alunului european (CORYLUS AVELLANA) de regulă este foarte simplă, și favorabilă pentru a planta în grădini.
1. Locul de plantare: Alunul iubește soarele dar suportă și semi umbră, e bine să plantați în locuri unde primește câteva ore soare, și în soluri cu absorbție bună de apă.
2. Udare: Alunul european suportă bine seceta dar în primul an trebuie udat des ca să se prindă rădăcinile. La maturitate nu necesită udare regulată.
3. Fertilizare: In general alunul nu necesită îngrășăminte, se acomodează bine condițiilor de sol, Dacă totuși doriți să tratați, aveți în vedere tipul solului și starea plantelor.
4. TĂIERE: Alunul european nu necesită tăiere specială dar dacă doriți se poate tunde, Crengile groase și lungi se pot tăia, pentru a menține forma plantei.
5. INSEMINARE: alunul se polenizează singur dar e bine să plantăm mai multe plante una lângă alta care se ajută reciproc.
6. Boli și dăunători: controlati regulat plantete, fiți atenți la boli și dăunători, Alunul european, este sensibil la bolile frunzelor, acestea se decoloreaza in brun spre maro, Dacă sesizați ceva boală, imediat tratați cu pesticide și tăiați crengile contaminate, E important să aibă planta o aerisire bună.
Alunul european este o plantă cu durată de viață mare, ușor de întreținut, care aduce splendoare și fructe gustoase în grădini , Grăginarii amatori, merită să încerce plantarea alunului pentru a avea recoltă de alun proprie.
Alunul european, (Corylus avellana) este o plantă cu frunze căzătoare, răspândită în toată Europa și Asia, Este răspândit în grădini și zone de pădure cu utilizare in domenii culturale și culinare. Câteva sfaturi pentru plantare.
1. Descriere: Alunul este un copăcel sau un tufiș mare cu creștere de până la 3-5 metrii sau chiar mai mult, Frunzele sunt rotunde cu margini zimțate, florile sunt mici, galbene care se polenizează de la vânt.
2. Fructele: fructele alunului, arahidele de fapt, care este un fruct într-o coajă subțire foarte gustos și preferat în gastronomie ca și materie prima.
3. Utilizare: Alunul se poate consuma crud sau prăjit, este bogat in carbohidrați, proteine și grăsimi, Untul de arahide este preferat în consumul uman, sau chiar pentru smootie, Se utilizează la prăjituri, deserte și la îndulcirea alimentelor.
4. Cultivare: Dacă doriți să plantați alun, preferați zonele cu mult soare și solurile cu absorbție bună de apă, udarea este importantă mai ales în primul an, planta se polenizează singur, preferat să se planteze două soiuri una lângă alta.
Alunul, este un arbore frumos, ușor de cultivat cu utilizări culinare în condiții preferate de plantă, Arahidele crude sau prăjite sunt foarte gustoase si nutritive se pot utiliza ca și materie prima pentru alimente.