PLANTARE / ÎNTREȚINERE

Momentan DVS. aveți în fața instrucțiunile de plantare și îngrijire, pentru planta cu creșterea cea mai rapidă și cea mai rezistentă pe piață. Care după plantare va avea forma clasică de gard viu. După o perioadă scurtă vă veți bucura de ea, că și ornamentul gradinei.

1.PLANTARE

Plantarea, se face când puieții sunt încă în starea de amorțire, din martie pînă la începutul gerurilor. Această perioadă se poate modifica în funcție de temperatură. Dacă în perioada de iarnă (decembrie, ianuarie, februarie) temperatura este corespunzătoare, plantarea poate fi efectuată.

Gardul nostru viu poate avea funcții multiple. Cea mai răspândită este însă, aceea de a delimita diferitele părți ale terenului. (D.E:Grădina cu flori de cea cu legume și zarzavaturi.) O altă posibilitate ar fi, plantarea în paralel cu gardul, pentru a ne apăra de praful, zgomotul și privirile vecinului. Eventual ne protejează zona de joacă și odihnă, sau împiedică vederea trecătorilor înspre curtea noastră.  Gardul viu trebuie îngrijit în funcșie de țelul acestuia. În mod normal, ca să obținem un gard viu cu formă compactă, un gard natural dens și închis recomandăn plantarea pe 2 rânduri.

Soiuri de gard viu Plantare pe un rând Plantare pe două rânduri
ulm hibrid 5 răsaduri / metru liniar (distanță răsad: 20 cm) 2 x 5 răsaduri / metru liniar (distanță răsad: 20 cm / distanță rând: 20 cm)
ligustrum (lemn câinesc) hibrid 3 răsaduri / metru liniar (distanță răsad: 33 cm) 2 x 3 răsaduri / metru liniar (distanță răsad: 33 cm / distanță rând: 20 cm)

 

Instrucțiuni de plante Ulm hibrid

 

INSTRUCȚIUNI DE PLANTARE LIGUSTRUM HIBRID

2. PERIOADA DE PLANTARE

Plantele noastre, pot fi sădite aproape tot anul.

ianuarie februarie Martie Aprilie Mai iunie iulie August Septembrie octombrie noiembrie decembrie
x x x x x x x

3. PAȘII PLANTĂRII

  1. Odată scoase din ambalaj, înainte de plantare, înmuiem răsadurile într-o găleată plină cu apă. Pâna acestea se îmbibă cu apă, putem începe pregatirea plantării.

  2. Măsurăm distanța pe care plantăm și însemnăm cele 2 capete cu câte un țăruș. Apoi unim cei doi țăruși cu o sfoară, care ne va ajuta să menținem o linie dreaptă.

  3. După aceasta urmează șanțul de 30 de cm adâncime și lățimea unei cazmale unde vom planta. Solul extras, îl așezăm apreoape de șanț, pentru a putea fi depus înapoi în șanț cu ușurință.

  4. Groapa de plantare este gata. Scoatem legaturile de puieți din apă, și tăiem din rădăcini 1 - 2 cm. În timp ce plantăm suntem atenți ca plantele noastre stau drept cu rădăcina în jos. Cel mai ușor este dacă punem planta în șanț și presărăm sol peste rădăcini, și tragem ușor în sus 1 - 2 cm. Apoi îndesăm solul împrejurul râdâcinii.

  5. Am terminat cu plantarea, iar acum a sosit momentul să înmlăștinăm plantele pentru îndepărtarea bulelor de aer din împrejurul rădăcinilor. Un sfat bun: pământul îl așezăm împrejurul răsadurilor, formând o vale, în așa fel atunci cînd udăm plantele apa nu va curge înlături.

  6. Ultimul pas este, să tundem răsadurile la 15-20 cm înălțime de sol. În acest fel asigurăm ramificarea, și creșterea rapidă a mlădițelor.

Video plantare

Gardviuhibrid® plantare în 5 ore cu poze (150 puieți ligustrum verde de iarnă, pe o distanță de 25 metrii, pe două rânduri cu picurător.

Gardviuhibrid® creștere în timp de doi ani, cu ilustrații (2016 primăvara - 2018 primăvara)

4. ÎNGRIJIRE

TUNDERE

Puieții plantați trebuie tunși la 15-20 cm înălțime de sol și udați in mod intens. Prin acești pași, pregătim creșterea gardul viu, începând ramificarea de la nivelul solului, pentru a evita ca acesta să se rărească!

  • Când planta ajunge la o înălțime de 50-70 cm, tăiem din creastă 10-15 cm, precum și mlădițele lăturalnice.
  • Apoi lăsăm planta să se dezvolte până la înălțimea de 80-100 cm, când vom tunde din nou 10-15 cm din capătul mlădițelor.
  • Tunderea finală din toamnă se face la 1-1,2 m înălțime.
  • Al doilea an îl lăsăm să se dezvolte până la înălțimea dorită, și vom avea un gard viu pe placul nostru.

MODUL DE UDARE

  • În etapa următoare a plantării( înrădăcinării, pornirii mlădițelor), și în funcție de vreme, merită făcut 1-2 ori săptămână.
  • Mai târziu putem reduce treptat măsura acestuia. În cazul verilor foarte călduroase, recomandăm udatul măcar o dată pe săptămâna în mod strict, seare târziu sau dimineața foarte devreme. În niciun caz în timpul zilei, pentru că putem produce opărirea plantei noastre.

Fertilizarea și îmbunătățirea solului cu îngrășăminte

Cu trecerea timpului, solul merită complementarea cu îngrașământ pentru a evita micșorarea dezvoltării sau schimbările plantei noastre. Aceasta se face în două feluri:

    1. Cu băligar, folosirea compostului, care trebuie amestecat cu pământul înainte de plantare.
    2. Prin folosirea diferitelor îngrășăminte artificiale. Acestea pot fi folosite tot anul, urmărind dozajul recomandat de producător, pentru a nu dăuna puiețoilor noștri. Se găsesc ușor și relativ ieftine iar folosirea nu necesită cunoștințe profesionale. Dacă totuși ați avea nevoie de ajutor sunați-ne sau scrieți-ne, ori contactați unul dintre colegii noștrii.