Îngrijirea Păducelului cu un stigmat, (Crataegus monogyna) este relativ ușoară, se dezvoltă bine în diverse condiții, mai josaveti câteva sfaturi.
1. Zonă de plantare: plantați păducelul în locuri cu soare și semiumbră, ideal în soluri cu absorbție bună de apă, Să nu plantați prea des, combinând cu alte plante, pentru a păstra aerisirea și luminozitatea tulpinii.
2. Mod de udare: Păducelul cu un stigmat, rezistă bine la secetă, dar în primul an trebuie udat regulat până se prind bine rădăcinile. La maturitate, trebuie udat doar dacă este o perioadă mai lungă fără precipitații.
3. Îngrășăminte: În general nu e cazul să fie tratat cu îngrășăminte, pentru că planta se acomodează bine condițiilor de sol, Dacă totuși doriți să tratați aveți în vedere tipul solului și starea plantelor.
4. Tăiere: Păducel cu un stigmat, trebuie tuns doar in scopul fasonării pentru a realiza o formă anume, Tunderea se face primăvara sau după înflorire.
5. Boli și dăunători: Păducelul cu un stigmat, in general este rezistent la boli și dăunători, dar merită să fim atenți la afecțiunile frunzelor și la afide.
6. Mediul de viață natural: Dacă amenajați Păducelul cu un stigmat în grădină, lăsați să crească în mod natural și să susțină mediul pentru a ajuta viața păsărilor.
Păducelul cu un stigmat, este o plantă rezistentă, care necesita îngrijire minimă, dacă respectați regulile de mai sus, puteți beneficia de o plantă sănătoasă cu flori colorate și roade bogate care ajută sistemul ecologic al grădinii,
Păducelul (Cataegus monogyna) cu un stigmat este un tufiș sau arbușt mic, autohton în Europa, Asia și Africa de Nord foarte răspândit pe continentul nostru.
Caracteristici principale ale Păducelului:
- Flori: Primăvara planta are flori frumoase albe care sunt ordonate în ciorchine, atrage viespii și albinele
- Fructele: Florile de la mijlocul verii, fac roade care din toamnă încep să se coace Aceste fructe reprezintă o hrană pentru animale și păsări
- Frunziș: Frunzele au o formă alungită la margine zimțate
- Dimensiuni: Păducelul ajunge până la 3-5 metrii, dar în anumite condiții poate atinge și 10 metri
- Utilizare: Plantele pot fi amenajate în parcuri, in gradini, sau la proiecte de amenajare a peisajului, ca și decorațiuni sau gard viu, Păducelul se mai utilizează ca și plantă medicinală la tratarea bolilor sau dereglărilor cardiovasculare
Păducelul cu un stigmat, de multe ori este preferat de ornitologi și cei cu protecția mediului pentru că are un rol important în a asigura hrana unor animale sălbatice Sunt unele specii de păducel, care au părți otrăvitoare, astfel la consumul și utilizarea in scop terapeutic al plantei trebuie să fim atenți și preventivi, putem consuma doar dacă avem cunoștințe suficiente despre soiul specific.