Întreținerea Porumbarului (Prunus spinosa) nu necesită multă atenție, pentru că planta crește sălbatic în Europa și Asia, și se acomodează bine la orice condiții, în schimb e bine să avem în vedere câteva sfaturi de îngrijire generale:
1. Loc de plantare: plantați porumbar în locuri cu soare sau semiumbră, pe terenuri cu absorbție bună de apă, evitați solurile mlăștinoase.
2. Udare: Porumbarul este rezistent la secetă, în grădini nu necesită multă umiditate, În primul an e bine să fie udat regulat pentru a ajuta prinderea rădăcinilor.
3. Fertilizare: De regulă porumbarul nu necesită fertilizare, dar pregătirea solului înainte de plantare ajută mult în dezvoltarea plantei.
4. Tăiere: De regulă nu necesită tăiere, dar periodic e bina să tăiați crengile bolnave sau cele care s-au alungit prea mult, pentru a păstra forma respectiv vitalitatea plantei.
5. Boli și dăunători: Porumbarul de regulă este rezistent la boli și afecțiuni, Periodic controlați planta și îndepărtați crengile uscate sau bolnave.
6. Fructele: Fructele se recoltează toamna, se pot prelucra pentru gemuri, lichioruri, ceai, vin sau dulcețuri.
Cultivare și reproducție: Prunusul este capabil la auto polenizare, dar dacă plantăm două soiuri una lîngă alta, crește cantitatea și calitatea roadelor,
Porumbarul este o plantă puternică și durabilă, cu valoare decorativă și fructe valoroase, Cu o îngrijire suficientă planta devine un ornament al grădini și asigură locul de trai natural al multor animale.
Porumbarul (Prunus spinosa) este un tufiș sau copăcel, cu frunze căzătoare, originar în Europa și Asia. Este foarte popular în grădini datorită valorii ornamentale, florilor specifice și fructelor, Aici găsiți câteva informații despre porumbar:
Arbuștii de porumbar cresc până la 2-4 metrii, dar câteodată ajunge până la 5 metrii, Frunzele sunt mici, ovale care primăvara înflorește devreme, florile au culoarea albă sau roz și reprezintă semnul sosiri primăverii.
Fructele: Fructele porumbarului, sunt boabe mici, albastre spre negre, care sunt consumabile în gemuri, ceaiuri, lichioruri, vinuri și prăjituri.
Utilizare: Porumbarul, se utilizează ca și aliment tradițional dar și ca plantă medicinală, Fructele sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, florile atrag albinele astfel asigură întreținere populației de albine.
Cultivare: Se poate cultiva cu ușurință, este răspândit în grădini, suportă bine solurile sărace și climatul mai rece.
Boli și dăunători: Porumbarul poate fi sensibil la afide sau păduchi și la câteva boli al frunzelor, de exemplu la ruginire și pătare, verificați regulat plantele pentru a împiedica contaminarea lor.
Tăiere: Porumbarul se poate tunde din când în când în vederea întreținerii și fasonări plantei, Tăierea se realizează de regulă după înflorire sau iarna.
Porumbarul este o plantă multilaterală, care datorită florilor frumoase și fructelor gustoase este valoroasă in grădini, Pe de altă parte contribuie la menținerea ecosistemului natural și biodiversității naturii, florile atrag albinele, Dacă doriți să vă ocupați cu grădinărit, Porumbarul este o alegere excelentă pentru dvs.